Chiar daca acest articol este unul mai lung, am incercat sa va arat cat de usor se fac pastele deoarece acestea au devenit un ingredient de baza in multe din bucatariile lumii, in special cea italiana.

Fie ca alegeti varianta simpla cu oua si faina sau ca alegeti sa dati un alt gust pastelor cu putin spanac, busuioc, sfecla rosie ori pasta de tomate, va asigur ca este o alegere de care va veti bucura mult timp de acum incolo deoarece veti vedea care este intradevar diferenta intre pastele proaspat preparate si cele uscate care se comercializeaza in magazine.

Exista foarte multe tipuri de paste fainoase, tocmai de aceea in acest articol veti regasi si o reteta de baza pentru aluatul de paste. Dar, mai intai, as vrea sa va si spun care ar fi tipurile de paste pe care le puteti face acasa avand la baza aceasta reteta simpla:

  1. Spaghete
  2. Pappardelle
  3. Fettucini
  4. Tagliatelle
  5. Farfalle
  6. Canelloni
  7. Garganelli
  8. Ravioli
  9. Pansotti
  10. Cappelacci
  11. Agnolotti
  12. Caramelle
  13. Fagottini
  14. Sagnarelli
  15. Foi de lasagna

Ca regula generala, pentru o portie de paste se va folosi un ou.  Daca vreti sa faceti un aluat pentru 2 persoane folositi 2 oua, iar la un aluat pentru 4 persoane folositi 4 oua si asa mai departe.

In functie de tipul de faina( grau, secara sau orez – pentru celebrii noodlesi, caz in care se face fara ou) veti avea si diferite texturi, dar  este bine sa folositi faina de grau 000 la inceput, iar pe parcurs puteti experimenta.

Reteta este pentru 2 portii (cea din imagini):

  • 2 oua
  • 200 gr. de faina
  • 1/2 lingurita de sare ( la 4 oua si 400 gr de faina puneti o lingurita de sare)
  • optional: 10 frunze de busuioc pasate cu jumatate de lingurita de apa ( daca alegeti sa puneti si busuiocul, va trebui sa puneti 120 de gr. de faina/portie asta inseamna ca la 2 oua puneti 240 gr. de faina)

Modul de preparare al aluatului:

  1. Lucrati direct pe masa: amestecati faina cu sarea si puneti-o pe masa ca o gramajoara. Faceti apoi o gaura in mijlocul gramezii ( ca la papanasi).
  2. Puneti oul in mijlocul gramezii cu faina. Cu o furculita sau cu degetul aratator amestecati oul si busuiocul pasat (optional), dupa care incepeti sa incorporati faina treptat ( dinspre interior).
  3. Incepeti sa lucrati cu ambele maini in momentul in care s-a incorporat tot oul. Veti vedea ca se formeaza o bila si va trebui sa o framantati de mana timp de 5 minute cu podul palmei pana capata mai multa elasticitate.
  4. Acum puteti sa lucrati aluatul. Fie ca alegeti sa intindeti aluatul cu facaletul, fie caalegeti sa-l intindeti la masina speciala de pastenu va mai ramane decat sa va hotarati ce tip de paste vreti sa gatiti. Aluatul trebuie sa arate ca in imaginile de mai jos:

Iar in pozele urmatoare veti vedea ce am ales eu sa prepar. Mai intai mi-am facut niste farfalle pe care am ales sa le pun la uscat ( le folosesc alta data), iar apoi am facut niste fettucini si pappardelle.

Farfalle – am intins foaia si cu un cutit special pentru saratele am taiat aluatul in 5 fasii, dupa care am taiat fiecare fasie in bucati dreptunghiulare de circa 5 cm:

Iar pentru fettucini pur si simplu am atasat capul special la Kitchen Aid (dar le puteti face si de mana- cel mai simplu ar fi sa rulati foaia de aluat si sa o taiati apoi fasii, aceeasi tehnica este folosita si pentru taitetii facuti in casa) si mi-au iesit asa:Iar acestea sunt pappardelle, varianta un pic mai lata (pe care le-am facut cu un cutit normal, dupa tehnica de mai sus):

Pentru spaghete va trebuie totusi masina pentru paste fainoase, acest tip de paste fiind de fapt unul dintre felurile pe care nu le futeti face cu cutitul. De aceea, va recomand sa investiti intr-un astfel de aparat, deoarece isi merita fiecare banut !

Sper ca v-a placut acest articol ! Asteptam de asemenea parerile voastre in cazul in care vreti si alte idei pentru prepararea acestor paste!!!

 

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

One Comment

  1. 5-28-2013

    Foarte bun articolul,daaaar…pentru …incepatori. Pt ca ati zis ca “este bine sa folositi faina OOO la inceput”
    Toti suntem incepatori daca, cautam retete pt paste,dar dupa ce facem cu faina OOO, cu de care sa mai incercam?
    Eu am cumparat niste paste “Fidea din grau dur cu ou” care la ingrediente spune ca, contine GRIS DE GARAU DUR. (si sunt mult mai bune ca restul pe care le-am cumparat)
    O sa incerc sa fac si eu acasa inlocuind faina OOO

Lasati un comentariu

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

wordpress best themes - 2012 wordpress theme - magazine wordpress themes