Chiar daca reteta se numeste “apple butter” , in traducere unt de mere, a primit aceasta denumire datorita texturii sale cremoase si tartinabile si nu pentru ca ar contine unt. Arata ca un piure de fructe, iar culoarea lui imi aduce aminte de untul de arahide (alta bunatate).

Se fierbe de doua ori, prima oara pentru a inmuia fructele suficient cat sa le putem pasa, Iar a doua oara pentru a inchega intreaga compozitie.

Am folosit un ingredient natural pentru a conserva untul de mere pe toata perioada anului si am folosit zeama de la o jumatate de portocala la 2 kilograme de mere. Apropo, se folosesc aceleasi cantitati si aceleasi ingrediente si pentru untul de pere (celebrul “pear butter”).

Cantitatile de mai jos sunt pentru aproximativ 3 borcane, spun asta deoarece eu am folosit borcane de diferite gramaje.

Ingredientele folosite:

  • 2 kg. de mere rosii
  • 250 gr. de zahar tos (2 cesti pline cu zahar)
  • 1/4 lingurita de nucsoara macinata
  • 1/2 ceasca de suc de la o jumatate de portocala
  • coaja rasa de la o lamaie

Mod de preparare:

Pasul 1 – Am curatam mai intai merele de coaja, le-am taiat in sferturi, le-am indepartat cotorul si semintele si le-am pus intr-o oala mai mare plina cu apa ca sa nu oxideze pana terminam eu de curatat toate merele.

Pasul 2 – Punem oala pe foc, la o temperatura medie si fierbem merele timp de 30 de minute.

Pasul 3 – Am pus merele fierte intr-o strecuratoare, le-am scurs bine de apa, dupa care le-am pasat la blender.

NU ARUNCATI APA IN CARE AU FIERT MERELE. EU AM CONTINUAT FIERBEREA INCA 10 MINUTE CU UN BATON DE SCORTISOARA SI 3 LINGURI DE ZAHAR SI L-AM FACUT COMPOT DE MERE!!!

Pasul 4 – Am adaugat zaharul, l-am amestecat cu o lingura.

Pasul 5 – Apoi am adaugat nucsoara macinata, sucul de la portocala si coaja de lamaie , dupa care le-am incorporat si pe acestea.

Pasul 6 – Am pus oala inapoi pe foc si am continuat fierberea la foc mediu, amestecand din cand in cand cu o lingura de lemn pentru a nu se prinde pe fund, timp de o ora.

Pasul 7 – Am luat oala de pe foc si am umplut borcanele cu acest unt de mere. Am infiletat bine capacele borcanelor, dupa care le-am pus intr-o oala plina cu apa pe jumatate si le-am sterilizat timp de 10 minute. Le-am lasat sa se raceasca apoi le-am pus si etichete.

Sunt foarte multumita de cum a iesit acesta reteta si deja mi-au venit niste idei la ce l-as putea folosi.

Dar, asta in cele ce urmeaza …

Sper sa va placa si voua reteta si sa o gasiti la fel de utila!!!

PS: Il puteti folosi la clatite, la tarte, dimineata la mic dejun alaturi de niste paine toast unsa cu unt, sau cu niste pancakes, ca sos pentru carnea de gratar (se va carameliza frumos si va fi o bunatate), la prajituri, la briose… infinite posibilitati !

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

One Comment

  1. 11-21-2012

    f. f.f. interesant.asa prepar eu gemul de mere ,dar puneam mai mult zahar pt a se pastra .nu stiam ca pot folosi sucul de portocala pe post de conservant.ce bine! voi folosi mai putin zahar de acum inainte.multumiri.

Lasati un comentariu

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

wordpress best themes - 2012 wordpress theme - magazine wordpress themes