Chutney este un sos picant gen pasta care se foloseste la felurile principale de mancare. Se potriveste foarte bine cu legume si carnea de porc, vita sau pui. Dar, merge perfect si cu diferite feluri de branza.

Gustul dulce-acrisor, sarat si picant in acelasi timp va aduce un plus de savoare mancarurilor. Este ideal si pentru conservare in borcane deoarece este si mai bun daca il folositi dupa ce a treceut ceva timp de la prepararea lui. Este bine sa asteptati chiar o luna inainte de a deschide borcanul cu sos chutney.

Este un sos originar din India, iar numele sosului inseamna “a pisa”, “a zdrobi”.

Cele mai folosite condimente in pregatirea lui sunt: coriandru, tamarin, ardeiul iute, ceapa, usturoiul, limeta, scortisoara, mustarul, ghimbirul, menta si cuisoarele.

Ingredientele de mai jos sunt pentru 2 borcane de sos chutney (320 gr.), daca vreti o cantitate mai mica injumatatiti cantitatile si veti avea un borcanel:

  • 500 gr. de rosii
  • 4 ardei grasi rosii
  • 4 cepe
  • 2 linguri de sare
  • 300 gr. de zahar
  • 480 ml. de otet alb
  • 1 lingura de seminte de mustar
  • 2 linguri de faina
  • 1/4 lingurita de boia dulce
  • 1/4 lingurita de turmeric (curcuma)
  • 120 ml. de apa

Mod de preparare:

Pasul 1 - Taiem rosiile cuburi. Curatam ardeii grasi de seminte si ii taiem de asemenea cuburi. Ceapa o curatam si o taiem julien. Punem toate aceste ingrediente intr-un castron mai mare, adaugam cele 2 linguri de sare, amestecam usor si lasam castronul deoparte timp de 2 ore.

Pasul 2 - Amestecam otetul cu zaharul zaharul si semintele de mustar intr-o oala mai mare si lasam sa fiarba la foc mic pana se dizolva zaharul.

 

Pasul 3 - Scurgem legumele (rosiile, ardeii grasi si ceapa) de zeama si le punem la fiert in vasul cu otet si zahar timp de 10 minute la foc mic.

Pasul 4 - Separat amestecam intr-un castron faina cu boiaua dulce si turmericul, peste care adaugam treptat cei 120 de ml. de apa avand grija sa amestecam continuu cu un tel mic pentru a nu se forma cocoloase. Aceasta pasta obtinuta o turnam peste amestecul din oala si lasam sa fiarba totul pana da in clocot la foc mediu. Apoi punem capacul si lasam sa fiarba inca o ora la foc mic.

Pasul 5 - Turnam compozitia de sos chutney fierbinte in borcanele sterilizate. Acoperim cu o folie de celofan decupata pentru gura borcanului si apoi sigilam bine borcanul (punem capacul).

Dupa cum spuneam, sosul poate fi pastrat pentru o perioada mai indelungata in camara sau poate fi folosit imediat, la garniturile de legume, la fripturile glazurate (in loc de miere) sau pur si simplu ca tartine pe niste lipii.

pixel Chutney de rosii

Lasati un comentariu

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

wordpress best themes - 2012 wordpress theme - magazine wordpress themes