lemon risotto ck 698678 l Cum se gateste de fapt Rizoto ( Risotto )Pentru o reteta care va poate garanta succesul, invatati cum se prepara un Rizoto autentic, asta deoarece merge perfect cu aproape orice fel de ingrediente: peste, carne, ciuperci, fructe de mare, branza, verdeturi…. exista deci o multitudine de retete  pentru rizoto.

Se serveste la restaurante, dar de fapt este un fel care se gateste acasa tocmai pentru ca nu este un fel foarte complicat.

Ce trebuie sa stiti inainte de a prepara rizoto-ul este ca:

  1. Se folosesc doar doua tipuri de orez: orez rizoto Arborio sau Carnaroli (se gasesc foarte usor in aproape orice hypermarket);
  2. Orezul nu trebuie spalat inainte de fierbere, deoare vrem sa isi pastreze amidonul;
  3. Rizoto-ul se prepara intr-o cratita cu fundul gros, asta pentru ca in acest fel caldura se distribuie uniform si  apa nu se mai evapora atat de repede;
  4. Inainte de toate aveti nevoie de o supa de baza pentru a face rizoto ( gasiti aici reteta pentru supa de baza de pui, supa de baza de peste, supa de baza de legume). Va alegeti tipul de supa in functie de ce fel de rizoto vreti sa preparati;
  5. Pentru ca aveti nevoie si de parmezan in pregatirea acestui fel, este de preferat sa alegeti o bucata de parmezan ( de regula, Parmigiano Reggiano) si nu parmezan deja ras.

Mai jos aveti reteta de baza pentru rizoto:

In primul rand aveti nevoie de putina rabdare ( circa 15-17 minute) deoarece trebuie sa stati in permanenta langa tigaie cand preparati rizoto.

Ingredientele pentru 6 portii:

  • 1 litru de supa de baza ( de pui/peste/legume)
  • 1 lingura de ulei de masline
  • 2 cepe medii tocate marunt
  • jumatate de capatana de telina tocata cuburi mici
  • 2 catei de usturoi tocati marunt
  • 400 gr. de rizoto
  • 100 ml. de vin alb sec
  • 70 gr. de unt
  • sare de mare
  • piper negru
  • 80-100 gr. de parmezan proaspat ras

Modul de preparare:

  1. Puneti supa la incalzit intr-o oala.
  2. Intr-o tigaie cu fundul mai gros ( tineti minte ce v0am spus mai devreme), puneti uleiul de masline, ceapa, telina, putina sare de mare si caliti totul timp de 3 minute.
  3. Adaugati apoi usturoiul tocat si mai lasati alte 2 minute, dupa care puneti si orezul. Acum dati focul mai tare la aragaz. Amestecati usor  (si continuu) cu o spatula. Tineti minte ca nu vreti sa se arda, asadar daca vi se pare ca focul e prea tare il puteti regla. Trebuie sa intoarceti timp de 2-3 minute in orez moment in care o sa vedeti ca devine translucid si ca incepe sa absoarba toate aromele din tigaie.
  4. Adaugati vinul alb sec, continuati sa amestecati in timp de turnati vinul in tigaie. Cand s-a incorporat vinul in orez, e timpul sa adaugati si supa treptat: puneti primul polonic de supa fierbinte si iarasi putina sare. Dati focul mai mic ca sa fiarba totul incet ( nu e nevoie sa va grabiti). Mai puneti si restul de polonice de supa fierbinte treptat, amestecand dupa fiecare polonic. Lasati sa absoarba putin din supa inainte sa puneti urmatorul polonic de supa. Aceasta etapa o sa dureze circa 15 minute.
  5. Gustati orezul. Vedeti daca mai trebuie asezonat. Continuati de asemenea sa adaugati supa pana cand orezul devine moale.
  6. Luati tigaie de pe foc, adaugati untul si parmezanul ( mai pastrati putin parmezan pentru decor). Se amesteca usor si se serveste cald, cat are acea textura lichida.

Poate fi servit cu o sala verde alaturi! Aceasta a fost reteta de baza pentru rizoto, acum veti gasi in urmatoarele articole si alte feluri de a servi rizoto-ul.

pixel Cum se gateste de fapt Rizoto ( Risotto )

Lasati un comentariu

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

wordpress best themes - 2012 wordpress theme - magazine wordpress themes