Va spuneam acum ceva timp si de Placinta cu dovleac. A durat mai mult publicarea ei insa speram sa va placa si sa o incercati mai ales ca nu aveti nevoie de ingrediente multe, alese sau scumpe.

Nu este varianta clasica de placinta facuta in intreaga tava si apoi taiata in patratele mici, ci este facuta in forma de rulada. Imi place mult mai mult aceasta forma si asta pentru ca nu suport sa imi “curga” dovleacul pe alocuri atunci cand tocmai ma pregatesc sa savurez placinta. Asta mi se intampla de fiecare data cand alegeam dovleacul placintar pentru umplutura. Atunci cand este calit tinde sa isi lase foarta multa zeama, motiv pentru care umplutura trebuie lasata sa se raceaca bine inainte de a o folosi la placinta. Incercati si voi varianta asta *de rulada* si vedeti care va place mai mult 😉 !

Placinta de toamna cu dovleac

Ingredientele de mai jos sunt pentru circa 5 rulade mari:

UMPLUTURA :

  • 1,2 kg. de dovleac curatat de coaja si seminte
  • 400 grame de zahar
  • 1 baton de scortisoara (optional)

ALUATUL DE PLACINTA:

  • 50 grame de drojdie proaspata
  • 20 linguri de ulei
  • 22 linguri de apa la temperatura corpului
  • Faina cat cuprinde
  • un praf de sare

Mod de preparare:
1. Mai intai de toate framantati aluatul. Ca orice foaie de placinta se dizolva drojdia in apa amestecata cu ulei, dupa care se incorporeaza faina amestecata cu praful de sare, treptat. In felul acesta sunteti siguri ca folositi faina exact cat trebuie. Aluatul obtinut va fi un aluat moale.

Aluatul de placinta.jpg

2. Pregatiti umplutura: se da dovleacul pe razatoarea mare (aici e tot greul insa daca aveti un robot de bucatarie acum e momentul sa-l folositi).

3. Dovleacul ras se pune intr-o tigaie pentru a fi calit impreuna cu zaharul. Puneti un rand se dovleac, un rand se zahar si iarasi un rand de dovleac si unul de zahar pentru a distribui zaharul in mod uniform si a nu mai fi nevoie sa amestecati prea mult compozitia.

4. Lasati sa se caleasca dovleacul la foc mic pana ajunge asa:

Placinta cu dovleac

5. Impartim aluatul in bile de greutate egala (circa 170-180 de grame fiecare).

6. Se lasa umplutura deoparte pana se raceste deoarece nu trebuie folosita pentru a umple foile de placinta cat inca este fiebinte. Riscati sa vi se subtieze foaia si in timpul coacerii se va rupe aluatul pe alocuri.
Cand s-a racit, intindeti cu sucitorul (facaletul) prima foaia de aluat pe o suprafata plana presarat cu faina. Puneti cateva linguri cu umplutura de dovleac si intindeti-o pe toata suprafata foii. Dupa care rulati aluatul si puneti-l intr-o tava de copt unsa in prealabil cu putin ulei. Procedati la fel cu restul foilor si a umpluturii.

Placinta de dovleac sub forma de rulada

6. Dati tava la cuptorul preincalzit si coaceti placinta la foc mediu timp de 30-40 de minute sau pana se rumeneste aluatul. Scoateti tava din cuptor si lasati placinta sa se raceasca putin inainte de a o taia.
Atentie insa aceasta nu trebuie lasata sa se raceasca complet deoarece se va rupe aluatul cand veti inceca sa o feliati ! O sa arate cam asa:

Placinta de dovleac

Placinta de toamna cu dovleac

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Lasati un comentariu

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

wordpress best themes - 2012 wordpress theme - magazine wordpress themes