Pentru ca tot vedem fructe la tot pasul in piata, ar fi si pacat sa nu ne facem si niste provizii cu gemuri si dulceturi pentru sezonul rece ! Eu una zic ca merita sa petreceti 2-3 ore in bucatarie, dar sa aveti in final o dulceata/ un gem preparat de voi si fara conservanti, asta pentru ca de multe ori borcanele de dulceata cumparate din magazin nu contin numai ingrediente naturale.

Un pont pentru orice reteta de dulceata: indepartati  intotdeauna spuma de la dulceata daca vreti sa nu se zahariseasca cand o depozitati in camara!

Ingredientele pentru 5-6 borcane:

  • 2 kg. de afine
  • 1,2 kg. de zahar
  • o lamaie
  • 3 plicuri de zahar vanilat
  • 5 borcane de  440 grame sau 6 borcane de 360 grame

Mod de preparare:

  1. Spalati bine afinele cu apa rece.
  2. Intr-o oala emailata puneti jumatate din cantitatea de fructe, acoperiti cu zahar si apoi turnati si restul de fructe si, la fel, le acoperiti cu restul de zahar. Lasati fructele la macerat timp de 4-5 pre.
  3. Puneti apoi cratita pe foc mic si asteptati pana fierbe. Atunci radeti coaja de pe lamaie si stoarceti zeama peste dulceata. Luati spuma ori de cate ori se formeaza.
  4. Apoi, lasati dulceata sa fiarba bine, pana se leaga ( ca sa va dati seama cand s-a legat, luati o lingura de dulceata si lasati-o sa picure pe farfurie; o lasati putin sa se raceasca si daca se incheaga inseamna ca a fiert cat trebuie. Este destul de greu sa spui precis cat dureaza procesul de fierbere la dulceata, asta deoarece depinde si de cat de coapte sunt fructele).
  5. Spalati bine borcanele cu apa calda, le stergeti si puteti pune dulceata fierbinte in borcane. Sigilati bine fiecare borcan. Intoarceti borcanele cu susul in foc. Lasati-le sa sa raceasca si le puteti depozita in camara !

Cat timp asteptati sa se raceasca dulceata in borcanele pueti sa le puneti etichete ( asta ca sa va fie mai usor daca vreti sa faceti mai multe feluri de dulceata/gem).

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Lasati un comentariu

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

wordpress best themes - 2012 wordpress theme - magazine wordpress themes