Dupa cum v-am promis si pe pagina de Facebook, urmeaza si randul retetelor de gem. Murele le-am cules noi asa ca va dati seama ca satisfactia gemului obtinut este si mai mare ! Am mai tot spus asta si o sa mai repetam probabil: nici un gem cumparat nu se compara cu retetele facute in casa.

Gem de mure

Am avut fix 3 kg. de mure (s-a nimerit pur si simplu sa culegem exact aceasta cantitate) si nu am vrut sa facem dulceata din ele deoarece stiam deja ca acestea nu vor ramane intregi dupa ce treceau prin intreg procesul de fierbere si astfel nu mai ramaneam cu prea mult fruct. Asa ca am ales varianta gemului de mure.

Ingredientele pentru 6 borcane de 330 de grame au fost:

  • 3 kg. de mure
  • 1,5 kg de zahar
  • 1 lamaie curatata de coaja si de samburi si taiata cuburi
  • 500 ml. de apa

Modul de preparare:

1. Mai intai, ca la orice gem se lasa fructele acoperite cu zahar din plin cel putin 2 ore: se pune in ceaunul in care vreti sa faceti gemul, un strat de fructe (spalate bine in prealabil si lasate sa se usuce inainte de a pune zaharul peste ele), apoi un strat de zahar si alternati straturile de fructe si de zahar pana cand terminati toate fructele. La final ar trebui sa va ramana un strat  generos de zahar care se va topi in timpul fierberii.

2. Se pune ceaunul pe foc, la foc mic si se adauga lamaia taiata cuburi in compozitie. Se lasa la fiert circa 3-3,5 ore sau pana cand se incheaga. Am mai invartit ocazional pentru a vedea daca s-a legat cum trebuie.

 

gemul de mure

 

3. Cand observati ca este aproape gata, pregatiti borcanele: se fierb bine intr-o oala plina cu apa si borcanele si capacele ( sau faceti ca noi – le puteti baga in masina de spalat vase la cel mai scurt program – si nu veti avea nici o problema), apoi se baga putin la cuptor pentru a se usca cat mai bine si sa ramana in continuare sterilizate bine.

4. Opriti focul la gem si umpleti borcanele sterilizate pana la refuz. Puneti capacul si infiletati bine, dupa care intoarceti borcanul cu fundul in sus pentru circa 5 minute. Nu sariti peste acest pas deoarce este foarte important ! In felul aceste se distribuie cat mai bine si gemul in tot borcanul si in acelasi timp il si sigilati bine, astfel incat nu mai riscati sa va treziti ca a facut floare mai tarziu.

Si gemul este gata!!! Tocmai bun de pus in camera… asta dupa ce pastrati un borcan pentru degustat!

gem de mure

Gem mure

la cules de mure

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Lasati un comentariu

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

wordpress best themes - 2012 wordpress theme - magazine wordpress themes