Reteta ungureasca de gnocchi este una dulce  si seamana foarte mult cu “putisoarele” si galustele cu prune din bucataria romaneasca. Sunt dati prin pesmet, scortisoara si zahar fin, ceea ce ii face o gustare dulce si usoara deoarece veti vedea ca au exact acea consistenta pe gnocchi clasici ( pe care ii preparam cu un sos de rosii si cu cascaval). Eu am dublat cantitatea de ingrediente deoarece am facut o serie si pentru niste gnocchi clasici tocmai pentru ca imi place foarte mult cum iese acest aluat.

Ingredientele:

  • 400 gr. de cartofi
  • 1 ou
  • sare
  • 60 gr. de faina ( circa 3 linguri cu varf) + faina pentru suprafata de lucru
  • 1/2 cana de pesmet
  • 1/2 cana de zahar fin
  • 2 linguri de scortisoara macinata
  • 2-3 litri de apa rece

Mod de preparare:

  1. Fierbeti mai intai cartofii in coaja intr-o cratita cu 2-3 litri de apa rece cu o lingurita de sare. Lasati apoi cartofii sa se raceasca inainte de a-i curata.
  2. Cand s-au racit, ii curatam de coaja si ii dam prin masina de tocat.
  3. Faceam o gramajoara din cartofi si faina. Punem oul in mijloc.  Cu degetul amestecam oul si incepem sa incorporam faina si cartofii. Incepem apoi sa framantam (daca considerati ca e prea lipicios aluatul, mai puneti o lingura – doua de faina).
  4. Lasam aluatul la frigider timp de 30 de minute, apoi il mai framantam timp de 1 minut si-l impartim in 4 parti. Fiecare bila de aluat o rulam ca in poza de mai jos si taiem niste felii rotunde de 1-2 cm diametru.
  5. Presarati niste faina peste aluatul taiat pana in aceasta etapa. Dupa ce ati terminat de taiat tot aluatul de gnocchi, cu o furculita apasati incet pana ii da aluatului aceea forma de gnocchi.
  6. Puneti intr-o oala 2 litri de apa la fiert cu jumatate de lingurita de sare si lasati pana incepe apa sa fiarba, apoi puneti gnocchi la fiert. Se fac foarte repede (tocmai pentru ca aluatul este unul din cartofi deja fierti, practic ce mai trebuie fiert este oul si faina). In momentul in care s-au ridicat la suprafata inseamna ca au fiert !
  7. Puneti gnochii pe un platou si pregatiti pesmetul.
  8. Intr-o tigaie teflonata prajiti timp de  2 minute pesmetul. Apoi luati-l de pe foc si adaugati zaharul si scortisoara. Amestecati cu o lingura de lemn pentru a incorpora toate ingredientele, moment in care puneti si gnocchi in acest amestec. Practic ii tavaliti prin amestecul de pesmet si scortisoara. Se servesc calzi sau reci, dupa preferinte!

 

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Lasati un comentariu

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

wordpress best themes - 2012 wordpress theme - magazine wordpress themes