Ziua de 9 martie este ziua in care toate gospodinele ar trebui sa pregateasca mucenici. Asadar, nu se cade sa nu va impartasim si noi ceva retete pentru a va face munca mai usoara.
Acestia se prepara diferit in functie de zona geografica:  sunt mucenicii moldovenesti– cei in forma de opt, insiropati cu miere si acoperiti cu nuca macinata, facuti dupa o reteta de cozonac – si mai sunt si mucenicii muntenesti – care se fac fie de mana, fie cu un aparat mic cu o forma de opt si care se fierb apoi in apa cu zahar, zahar vanilit, la care se adauga multa nuca la final. De fapt si cei moldovenesti se servesc cu nuca… nuca macinata din plin !

Reteta noastra, dupa cum se poate vedea si din poze este cea pentru mucenicii moldovenesti. Au un aluat pufos, sunt dulci si insiropati, iar mirosul lor de lamaie si vanilie e nemaipomenit !  Incercati numai si o sa va convingeti…

Mucenici moldovenesti a la chef2chef

Ingredientele pentru 20 de Mucenici moldovenesti sunt:

Aluat:

  • 1,1 kg.  de faina + 10 linguri extra daca mai  e nevoie la framantat
  • 50 grame de drojdie proaspata
  • 250 ml. de lapte
  • 1 fiola cu  esenta de vanili
  • 250 ml. de apa calduta
  • 300 grame de zahar tos + 1 lingura
  •  4 oua
  •  160 grame de unt topit
  •  2 lingurita de sare

Sirop:

  • 300 ml. de apa
  • 150 grame de zahar
  • 1-2 plicuri cu zahar vanilat
  • coaja rasa de la o lamaie

  Plus:

  • 50 ml. de lapte
  • 1 ou
  • miere de albine
  • miez de nuca macinata

Mod de preparare:

1.  Mai intai se face maiaua: se incalzeste laptele intr-un ibric, la foc mic si se pune intr-un castron  (testati cu degetul, daca va frige va trebui sa-l lasati putin sa se raceasca, ideea este ca trebuie sa fie apropiat de temperatura corpului) cu drojdia proaspata, 1-2 linguri de faina si 1 lingura de zahar. Se amesteca cu o lingura pana se dizolva drojia in totalitate apoi se acopera cu folie de plastic pentru a nu intra aer si se lasa la dospit circa 10-15 minute pana se activeaza drojdia.

2. Separat, intr-un castron mai mare se amesteca faina (cele 1.100 de grame) cu zaharul si linguritele de sare.  Adaugam maiaua dospita peste amestecul de faina si incepem sa o incorporam, framantand aluatul.

framtarea aluatului de mucenici moldovenesti

3.  Se adauga apa calduta, ouale, untul topit dar caldut si se framanta pana aveti un aluat  elastic care sa nu se lipeasca de maini. Aluatul obtinut se acopera cu un prosop si se lasa la dospit timp de o ora-doua. Daca aluatul e inca lipicios, puteti sa mai puneti pana la 9-10 linguri de faina pana ajungeti la consistenta dorita.

aluat framantat mucenici

aluat mucenici

aluat m

4. Intre timp se pregateste siropul:  se pun toate ingredientele intr-o cratita mica (fara coaja rasa de lamaie, aceea se pune dupa ce opriti focul si lasati sa se raceasca siropul). Se fierbe la foc mic, pana se dizolva zaharul in totalitate apoi se opreste focul si se lasa deoparte sa se raceasca.

5. Intr-un alt castron se pun cei 50 ml. de lapte si galbenusul de ou. Se amesteca cu o furculita sau un tel si se lasa deoparte pana terminati de impletit mucenicii, deoarece cu acest amestec se ung inainte de a-i da la cuptor.

6. Odata aluatul dospit, se cantareste si se imparte in 20-22 de bucati. Apoi se impleteste fiecare bucata in parte. Pentru a face asta se lucreaza direct pe masa. Suprafata pe care impletiti mucenicii, nu trebuie sa fie neaparat infainata, deoarece aluatul nu este lipicios si se lucreaza cu usurinta. Se ia fiecare biluta de aluat, se ruleaza intre blatul de lucru si podul palmelor pana aveti un rulou lung si subtire de aproximativ 50 cm.  Se indoaie ruloul in doua, se tine cu un deget de jumatatea de sus si incepeti sa impletiti fasia de aluat. Apoi se unesc capetele impletiturii formand un cerc.Cercul se incolaceste apoi in forma de opt si se pun mucenicii astfel obtinuti intr-o tava tapetata in prealabil cu hartie de copt.

mucenici moldovenesti in tava

mucenini moldovenesti

Va trebui sa ii lasati iarasi la dospit timp de o ora, acoperind tava cu un prospop mao mare.  Dupa ce au crescut im tava, se ung mucenicii cu compozitia de galbenus si lapte de mai devreme, dupa care se dau la cuptor pentru aproximativ 20 de minute sau pana se rumenesc frumos. Se scot din cuptor si cat sunt calzi se insiropeaza cu siropul racit pana in acest moment.

mucenici

7. Dupa ce i-ati insiropa, se trec prin miere , se presara nuca macinata din plin si sunt numai buni de mancat !!!

 Mucenici moldovenesti

Mucenici moldovenesti a la chef2chef

 

 

 

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Lasati un comentariu

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

wordpress best themes - 2012 wordpress theme - magazine wordpress themes