Cu totii stiti ca bucataria greceasca are la baza preparate cu fructe de mare, cu peste, cu branza feta, cu ulei de masline si foarte multe ierburi si mirodenii proaspete.

Dar  retetele bucatariei grecesti nu sunt mancaruri sofisticate, din contra seamana foarte mult cu mancarurilo noastre traditionale. Si ca sa va convingeti aveti mai jos o reteta de musaca sau moussaka, cum este denumirea greceasca, din vinete si carne tocata.

Ingredientele pentru 6 portii:

  • 3-4 vinete
  • 1 kg. de carne tocata (amestec de c=vita cu porc sau un miel)
  • 150 ml. de ulei de masline
  • 2 cepe tocate marunt
  • 4 rosii coapte
  • 200 ml. de vin alb
  • 100 gr. de cascaval ras
  • sare si piper negru macinat

Pentru sosul bechamel:

  • 25 gr. de unt
  • 25 gr. de faina
  • 300 ml de lapte
  • 2 galbenusuri
  • 30 gr. de cascaval ras
  • 1 lingurita de nucsoara macinata
  • 1/2 lingurita de piper alb macinat
  • 1 lingurita de sare

 

Mod de preparare:

Pasul 1 – Curatam vinetele de coaja, le spalam, le taiem felii subtiri de 1 cm grosime  pe lungime. Le dam cu putina sare ca sa scoatem apa din ele si le lasam la scurs intr-o sita.

 

Pasul 2 – Crestam rosiile in cruce si le punem intr-o oala cu apa fiarta timp de 30 de secunde pengtru a le putea decojii mai usor. Le curatam deci de coaja si le taiem cuculete marunt. Le lasam deoparte intr-un vas pentru pasul 4.

 

Pasul 3 – Intr-o tigaie cu 1 lingura de ulei de masline calim ceapa tocata marunt pana devine usor aurie. Apoi adaugam carenea tocata si calim impreuna pana se rumenesc frumos. Dupa care turnam si  vinul alb si lasam sa fiarba totul circa 5 minute pana se mai evapora alcoolul si incepe sa miroasa vinul.

 

Pasul 4 – Adaugam rosiile in tigaia cu ceapa si carnea calite, condimentam cu sare si piper si lasam sa fiarba totul pana mai scade sosul.

 

Pasul 5 – Separat, intr-o alta tigaie prajim  feliile de vinete in 2 linguri de ulei de masline, apoi le punem intr-o farfurie cu un prospo de hartie de bucatarie.

 

Pasul 6 – Pregatim sosul bechamel: Incalzim laptele. Punem untul la topit intr-o oala la foc mic, adaugam treptat faina, amestecan cu un tel de bucatarie. Adaugam laptele cald si amestecam in continuare. Condimentam cu sare, piper alb macinat si nucsoara si lasam sosul sa fiarba pana capata o consistenta cremoasa. Luam apoi sosul de pe foc. Separat batem galbenusurile intr-un vas mic si adaugam treptat sosul alb peste galbenusuri. Faceti asta pentru a nu gati galbenusurile! Punem si cele 30 de grame de cascaval ras si incorporam.

 

Pasul 7 – Intr-o tava de copt punem un strat de vinete prajite, un strat de cascaval ras, un strat de carne si apoi un alt strat de vinete, cascaval, carne… pana terminam toate ingredientele. ar trebui ca la sfarsit sa avem un strat de vinete peste care turnam tot sosul bechamel. Dam tava la cuptor timp de 40-45 de minute la o temeperatura mica, pana cand se rumeneste frumos deasupra !

 

Este un deliciu care se serveste cald !

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Lasati un comentariu

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

wordpress best themes - 2012 wordpress theme - magazine wordpress themes