Mancarurile gatite in tigaie sunt mai simple si mai rapid de preparat. Si pentru ca in orice bucatarie se gaseste cate o tigaie, va propun aceasta reteta de orez prajit.  Ceea ce trebuie sa stiti inainte de a va prepara aceasta retete este ca orezul trebuie fiert intr-un anumit fel. Tocmai de aceea va recomand sa stati 2 minute si sa cititi la modul de preparare al retetei, metoda folosita de mine pentru a fi sigura ca orezul va fi fiert cum trebuie.

Ingredientele pentru 4 portii:

  • 1 catel de usturoi
  • 2 linguri de ulei de susan
  • 2 linguri de sos de soia ( dark )
  • 400 gr. de carne tocata mixta (porc+pui; porc+vita; vita+pui)
  • 1 ceapa tocata cuburi
  • 2 morcovi taiati cuburi
  • 1 praz taiat cuburi
  • 500 gr. de orez cu bob lung
  • sare
  • piper negru macinat

Mod de preparare:

              Daca ati avut ocazia sa ajungeti intr-un restaurant chinezesc, cu siguranta ati mancat si garnitura lor de orez. Am sa va spun cum fierb eu orezul in asa fel incat sa aibe aceeasi textura ca cea a orezului de la chinezesc. In restaurante folosesc un aparat special pentru fiert orezul, de genul masinilor de facut paine acasa. Dar, daca “adoptati” metoda mea o sa vedeti ca se poate fierbe foarte bine orezul si fara acel aparat.

        INTOTDEAUNA masurati orezul cu o cana normala, iar pentru o cana plina cu orez cu bob lung folositi 2 cani de apa (aceeasi cana).  O  cana de orez inseamna aproximativ 2 portii. iar ca sa fierbeti orezul ganditi-va mai intai ce cantitate de orez trebuie sa pregatiti si mai intai puneti masurile de apa corespunzatoare cantitatii de ore folosite cu un praf de sare si asteptati sa fiarba apa. Este de ajuns ca in apa sa apara primele clocote si atunci va trebui sa puneti orezul (masurat si el desigur).

Pasul 1 – Fierbem orezul intr-o oala cu apa fiarta si sare. De exemplu, dupa metoda de mai sus vedem ca 50 gr. de orez inseamna 2 cani jumate de orez. Asta inseamna ca noi va trebui sa punem la fiert 5 cani pline cu apa si 1/2 de lingurita de sare si sa asteptam sa dea in clocot. Imediat cum a inceput sa dea in clocot apa, punem orezul si lasam sa fiarba timp de 1 minut, dupa care acoperim oala cu un capac si respectam indicatiile timpului de fierbere ale tipului de orez folosit. De regula, nu ar trebui sa dureze mai mult de 8-10 minute fierberea orezului cu bob lung cu aceasta metoda.

Dar, asta nu inseamna ca nu va trebui sa testati din cand in cand orezul: ca sa faceti asta luati o furculita si “greblati” prin orez, chiar si gustati sa vedeti daca e gata. Cand vedeti ca orezul e aproape gatit si a tras toata apa, atunci opriti focul si lasati oala acoperita inca 5 minute. In felul acesta de va gati la abur.

Pasul 2 – Zdrobim usturoiul si il frecam cu putina sare.

Pasul 3 – Intr-o tigaie gen wok punem uleiul de susan la incins dupa care adaugam si carnea tocata si apoi sosul de soia si piperul. Amestecam continuu pana se prajeste carnea.

Pasul 4 – Cand s-a prajit carnea e timpul sa punem si legumele tocate cuburi. Asteptam sa se caleasca si acestea, dupa care punem orezul fiert, iar cu o furculita incercam sa amestecam orezul cu carnea tocata si legume. Timp in care mai are nevoie doar de 2-3 minute sa se prajeasca si sa devina usor crocant.

Se serveste cald impreuna cu niste lipii !

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Lasati un comentariu

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

wordpress best themes - 2012 wordpress theme - magazine wordpress themes