Panettone este un preparat clasic al bucatariei italiene. Acesta mai poarta si numele de Paine din Milano si este gatit in mod special de Craciun. Contine fructe confiate, coaja de lamaie si portocala, stafide, bucati de ciocolata sau chiar si nuca.

Pentru a avea un Panettone clasic, acesta trebuie lasat la dospit si copt apoi intr-o forma speciala. Ma refer aici la formele inalte de 10-15 cm din hartie. Pentru ca aceste hartii se gasesc destul de greu va recomand sa folositi una din aceste doua variante: fie aveti o tava rotunda pentru copt, caz in care tapetati peretele cu hartie de copt taiata la un capat cu o foarfeca ondulata; fie va faceti propria forma de panettone (gasiti aici explicatiile) si coaceti panettone in tava cuptorului.

In ceea ce priveste reteta pentru un aluat pufos de Panettone, aveti mai jos ingredientele pentru 2 cozonaci de 550 grame:

Maiaua:

  • 120 ml. de lapte caldut (incalzit 30 de secunde – 1 minut la cuptorul cu microunde) ar trebui sa aibe aproximativ 40 de grade C.
  • 1 plic de drojdie uscata (7 grame)
  • 2 linguri de zahar
  • 60 gr. de faina

Aluat:

  • 180 gr. de unt nesarat la temperatura camerei
  • 100 gr. de zahar
  • 2 oua mari la temperatura camerei
  • 1 lingurita de sare
  • 660 gr. de faina
  • 350 ml. de lapte 2% grasime la temperatura camerei
  • 1 fiola de esenta de vanilie
  • 1 fiola de esenta de rom (optional)
  • coaja rasa de la o lamaie
  • coaja rasa de la o portocala
  • 400 gr. de mix de fructe uscate (stafide, merisoare sau fulgi de ciocolata si nuca macinata)
  • 1 oua batut cu 2 lingurite de apa

Pentru umplutura trebuie sa aveti un amestec de fructe uscate – nuca – fulgi de ciocolata care sa nu depaseasca 400 de grame. De exemplu puteti folosi: 200 gr. de fulgi de ciocolata cu 200 gr. de nuca macinata, 200 gr. de stafide si 200 gr. de fructe confiate.

Modul de preparare:

Maiaua: Amestecati ingredientele cu un tel – in ordinea in care sunt scrise in reteta  de mai sus: peste laptele incalzit se adauga drojdia uscata, zaharul si apoi faina – intr-un castron de plastic, dupa care va trebui sa acoperiti vasul cu folie de plastic si cu un prosop de bucatarie si sa lasati maiaua la dospit pana isi dubleaza volumul. Am observat ca aluatul creste mult mai frumos daca e tinut in cuptor. Asta deoarece sta la o temperatura constanta. Trebuie lasata deoparte circa 30 de minute.

Aluat:

Pasul 1 –In castronul mixerului, puneti untul la temperatura camerei si zaharul si mixati la viteza mica pana obtineti o consistenta cremoasa. Adaugati apoi ouale treptat, avand grija sa incorporati oul bine in compozitia de unt si zahar inainte de a adauga urmatorul ou.

Pasul 2 (ingredientele uscate) – Intr-un vas separat cerneti faina (660 grame) cu lingurita de sare si amestecati totul cu o furculita.

Pasul 3 (ingredientele lichide) – Intr-un alt vas amestecati laptele, esenta de vanilie si rom (optional) si coaja rasa de la lamaie si portocala. Lasati deoparte acest amestec pentru mai tarziu.

Pasul 4 – Peste compozitia de la pasul 1 adaugati treptat si alternand  compozitiile de la pasul 2 si pasul 3. Adica in vasul cu compozitia de unt, zahar si oua adaugati o parte din amestecul de faina+sare, mixati timp de 1 minut la viteza mica. Apoi adaugati o parte din compozitia de lapte+esente+coaja rasa de lamaie-portocala si mixati la fel timp de 1 munut la vitreza mica. Dupa care continuati repetand acesti pasi pana cand terminati toate ingredientele (cele uscate si cele lichide).

Pasul 5 – Peste compozitia de la pasul 4 adaugati mixul de fructe sau fulgii de ciocolata, incorporand totul la viteza mica.

Pasul 6 – In compozitia din castronul mixerului (cea rezultata pana acum la pasul 5) incorporati maiaua. Mixati in continuare la viteza mica, apoi mariti viteza si continuati framatarea la mixer timp de 4-5 minute pana cand obtineti un aluat moale si usor lipicios.

Pasul 7 – Ungeti un vas cu o lingura de ulei vegetal. Turnati intregul aluat de panettone in vasul respectiv. Acoperiti vasul cu folie alimentara si cu un prosop de bucatarie si lasati-l la dospit in cuptorul neincalzit si inchis timp de circa 2 ore.

Pasul 8 – Pregatiti doua forme pentru panettone. Daca nu aveti formele de panettone creati propriile forme din hartie de copt (dupa explicatiile de aici).

Pasul 9 – Cand aluatul si-a dublat volumul, taiati aluatul in doua parti egale, iar pe o suprafata cu faina framantati putin fiecare aluat dandu-i o forma rotunda. Puneti apoi cele 2 bile obtinute in formele create. Acoperiti aluatul cu folie de plastic si mai lasati-l la dospit timp de 40 de minute pe aragaz deoarece va trebui sa preincalziti cuptorul. Sau il puteti lasa in orice alt loc al bucatariei, important este sa stea intr-un loc calduros.

Pasul 10 – Preincalziti cuptorul la 170 de grade Celsius.

Pasul 11 – Indepartati folia de plastic de pe panettone si cu un cutit faceti o taietura in forma de cruce fiecarui cozonac. Ungeti apoi cozonacul (pentru ca la final veti vedea ca este de fapt un cozonac cu o textura mai aerata) cu amestecul de ou batut cu apa. Coaceti tinp de 45-55 de minute fara a deschide usa cuptorului. Faceti testul scobitoarei. Lasati Panettone sa se raceasca timp de 20 de minute inainte de a-l scoate din tava.

Este o reteta care dureaza intradevar, dar ganditi-va ca nu munciti chiar atat de mult la prepararea lui deoarece dureaza mult dospirea aluatului si coacerea lui si nu framantarea sa.

Pentru toti cei care vor sa incerce aceasta reteta, va recomand ca inainte de a va apuca de ea sa aveti ingredientele la temperatura camerei. Acesta este o regula importanta care va garanteaza si reusita deoarece in felul acesta veti avea un cozonac pufos, aerat si aromat specific acestui anotimp !

Speram sa va placa si sa il pregatiti cu drag!!!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Lasati un comentariu

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

wordpress best themes - 2012 wordpress theme - magazine wordpress themes