Felul acesta de desert l-am vazut la Anna Olson si m-am gandit ca este o prajitura care merita incercata. Asadar, am mai adaptat reteta putin deoarece reteta clasica spunea sa folosesti praf de albus de ou si am ales o alta tehnica de preparare a stratului de bezea.

Ingredientele pentru prajitura:
Aluatul:
  • 200 gr. de biscuiti macinati ( eu am folosit biscuitii petit beur, dar puteti folosi si biscuitii graham)
  • 150 gr. de zahar pudra
  • 2oo gr. de unt la temperatuta camerei

Crema de lamaie:

  • 200 ml. de lapte condensat ( fie folositi laptele condensat din comert, fie puteti folosi reteta de aici)
  • 5 galbenusuri
  • zeama de la o lamaie
  • 2 lingurite de coaja de lamaie
  • 6 linguri de faina

Stratul de bezea:

  • 100 ml de apa
  • 200 gr. de zahar tos
  • 3 albusuri

Modul de preparare:

  1. Pregatim mai intai crusta de aluat. Macinam biscuitii, punem zaharul prudra si untul si mixam totul pana se formeaza o pasta. Luam o tava ( eu am folosit una rotunda detasabila cu diametrul de 26 cm ) si fie punem hartie de copt, fie ungem cu putin unt fundul tavii. Punem tot aluatul in tava si cu o lingura nivelam bine. Bagam tava la cuptor timp de 8 minute la foc mic (180 grade C). Scoatem tava din cuptor si lasam deoparte sa se raceasca.
  2. Apoi, preparam crema de lamaie. Intr-un castron, punem laptele condensat, galbenusurile si amestecam bine cu telul pana se incorporeaza galbenusurile. Punem apoi sucul de lamaie, coja de lamaie si faina si amestecam iarasi. Turnam compozitia peste crusta de aluat racita si dam la cuptor timp de 20 minute la 180 grade C. Scoatem si la fel, lasam sa se raceasca crema. Cu un cutit dezlipiti prajitura de marginea tavii, dar nu o scoateti inca!
  3. In final, facem si bezeaua: punem intr-un ibric 100 ml. de apa si 200 gr. de zahar. Facem un sirop, luam de pe foc cand vedem ca s-a topit tot zaharul si lasam putin sa se raceasca.
  4. Apoi batem bine albusurile la mixer cu un praf de sare, pana se fac spuma si incepem sa turnam siropul de zahar treptat. Mai bateti albusurile inca 1 minut dupa ce s-a terminat siropul.
  5. Peste crema de lamaie punem albusurile batute spuma intr-un strat mai gros. Scoatem prajitura din tava. Cu o torta mica de bucatarie caramelizam stratul de bezea ( sau putem sa o bagam putin la cuptor timp de circa 15 minute sa se caramelizeze). O taiem felii, patrate, cum vreti voi ( eu am ales patratele).


O servim calda/rece. Sper sa va placa !

 

 

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Lasati un comentariu

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

wordpress best themes - 2012 wordpress theme - magazine wordpress themes