Probabil ca ati mai auzit de la mame, bunici, surori sau prietene de saleurile facute in casa cu aluat de foietaj cumparat. Si, la fel de probabil ca pana acum ati facut saleurile simple, lunguiete, drepte, cu cascaval ras, cu susan, mac sau chimen. Dar noi ne-am gandit si la alte gusturi si forme… asa se face ca am incercat o noua reteta dupa cum se poate vedea si din poza de mai jos, si anume cea de: Saleuri cu parmezan !

Saleuri spiralate

Parmigiano – Reggiano este considerata a fi  cea mai naturala branza, dar si una dintre cele mai vechi, iar in cazul acesta gustul sau intepator merge perfect cu dulceata de la boia.

Din ingredientele de mai jos va ies circa 30-34 de bucati:

  • 400 grame de aluat de foietaj (noi am folosit un pachet de 800 de grame, Morarita – consideram ca e cel mai bun pana acum din ce am mai incercat – si deci am dublat cantitatile la restul ingredientelor folosite)
  • 1 ou, batutu cu 1 lingurita de apa
  • 50 grame de Parmezan Parmigiano Reggiano
  • 1-2 lingurite de boia dulce sau mai mult, in functie de preferinte se poate opta si pentru boia iute
  • seminte de mac (optional)

Mod de preparare:

1. Aluatul de foietaj l-am lasat circa 30 de minute la dezghetat. Se lucreaza cel mai bine cu el daca nu e dezghetat complet, dar trebuie sa fie suficient de moale incat sa-l puteti taia cu usurinta si apoi sa rasuciti fiecare bucatica.

2. Se taie o bucata de hartie de copt si se pune peste foaia de aluat.  Cu un sucitor se intinde putin aluatul dar nu apasati prea tare ca vreti totusi sa se umfle saleurile in timpul coacerii. Intindeti aluatul cat sa-l nivelati pentru ca veti observa ca datorita faptului ca nu a fost dezghetat complet au ramas acele dungi unde a fot impaturit.

Aluat

3.  Se unge apoi intreaga foaie de aluat cu ou, se rade fin parmezanul, avand grija sa acoperiti intreaga suprafata a aluatului. Dupa care, la final se presara boiaua dulce.

Aluat de foietaj pentru saleuri

4. Se pune iarasi hartia de copt peste foaia de aluat si se intinde cu sucitorul astfel incat sa presati bine parmezanul si boiaua in aluat.

Aluat de foietaj - saleuri

5. Cu un cutit se taie o data pe lungime de la mijlocul foii, iar apoi cu acelasi cutit se taie de sus in jos bucati egale de foietaj cu o grosime de 1 cm. Se rasuceste fiecare bucatica a avea saleuri in forma de spirala si se aseaza intr-o tava de copt pregatita in prealabil cu niste hartie de copt pentru a nu se arde sau lipii saleurile in timpul coacerii.

Aluat de foietaj -saleuri

6. Se incalzeste cuptorul la temperatura mare cu circa 5 minute inainte de a da tava la cuptor.

7. Cand terminati de rasucit toate bucatile de foietaj, dati tava la cuptorul preincalzit si coaceti timp de 20-25 de minute sau pana se rumenesc frumos cu focul dat la o temperatura cat mai mica, aproximativ 160-170 grade C.

Saleuri

Daca vreti puteti sa mai radeti niste parmezan dupa ce ati pus saleurile in tava, iar pentru a nu irosi nici un gram de Parmegiano Reggiano ungeti saleurile cu ou si apoi le rulati in tava astfel incat sa se lipeasca tot parmezanul de ele.

Saleuri cu parmezan

Se lasa sa se raceasca putin ca de altfel riscati sa va frigeti si apoi se savureaza! ! !

Saleuri parmezan

Saleuri cu parmezan

Saleuri spiralate

PS:  Sunt ideale si pentru a fi luate la serviciu, pe post de gustarica intre mese.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Lasati un comentariu

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

wordpress best themes - 2012 wordpress theme - magazine wordpress themes