Sarmalele din foaie de vita sunt mult mai usor de mancat decat cele traditionale din foaie de varza murata. Tocmai de aceea, am folosit de aceasta data carne tocata de curcan. Imi place mai mult cum ies cu carne de curcan decat cu carne de porc. Plus ca pastram reteta clasica de sarmale umplute cu carne tocata de porc pentru sarbatori, cand va fi unul din preparatele de baza !

Sarmalele gatite in vase de lut, dupa parerea mea, sunt cele mai bune. Asa ca am folosit un vas de lut pentru a gati sarmalutele.

Un aspect foarte important cand folositi un astfel de vas ar fi acela ca inainte cu 20 de minute de utilizare, vasul se umple cu apa calda si nu se spala niciodata cu detergent de vase !

In ceea ce priveste foile de vita, am folosit niste foi murate la borcan dupa reteta de aici.

Ingredientele sunt pentru 30 de bucati:

  • 2 kg. de carne tocata de curcan (merge si pui, porc sau amestec)
  • 1/2 cana de orez (100 gr.)
  • 2 linguri de delicat de legume
  • 1 ceapa mare tocata marunt cubulete
  • 30 de foi de vita de vie ( intr-un borcan avem aproximativ 50-60 de foi)
  • 2 linguri de bulion
  • 5 linguri de ulei vegetal (50 ml.)
  • 300 ml. de apa calda

Mod de preparare:

Pasul 1 – Spalam frunzele de vita de vie in apa calda. Umplem un castron cu apa calduta si tinem frunzele la inmuiat cat timp pregatim carnea de sarmale.

Pasul 2 – Punem carnea de curcan intr-un alt vas si o amestecam cu delicatul de legume si ceapa tocata.

Mai exista o varianta : Caliti ceapa intr-o tigaie incinsa cu  2 linguri de ulei si apoi adaugati-o in carne si amestecati.

Pasul 3 – Luati cate o frunza de vita, puneti o lingura sau o lingurita (depinde cat de mari sunt frunzele pe care le folositi)  de carne si rulati pana formati sarmaua. Apoi impingeti marginile inauntru pentru a inchide cat mai bine sarmaluta si sa nu iasa carnea la fiert. Terminati de facut toate sarmalele.

Pasul 4 – Asezati sarmaleleintr-un vas  in cerc formand 2-3 straturi.

Pasul 5 – Intr-un castron diluati 2 linguri de bulion cu 300 ml. de apa calda si turnati acest sos rosu peste sarmale. Deasupra puneti si 50 de ml. de ulei vegetal. Acoperiti apoi vasul cu capac si dati la cuptor la o temperatura de 200 de grade C, timp de o ora.

Se servesc cu smantana si ardei iute !

 

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Lasati un comentariu

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

wordpress best themes - 2012 wordpress theme - magazine wordpress themes